Przeskocz do treści

Niebezpieczny rekwizyt!

 

Rekwizyt

Kolejnym niebezpieczeństwem jest rekwizyt spożywczy. Rekwizyt spożywczy działa przebiegle nęcąco. Jest zarzucony jak przynęta na rybę i czyha na ofiarę przez okres nagrywania sceny do momentu jego zgrania. Rekwizyt spożywczy jest przepiękny, wygląda smakowicie i powabnie, kusi aby go naruszyć organoleptycznie. Lecz żaden członek ekipy filmowej nie może się omamić walorom estetycznym obiektowi rekwizytu, i musi się wykazywać wobec niego egzaltowaną obojętnością z lekkimi cechami nieukrywanej ostrożności. Kilka lat temu mój kolega, w przerwie spowodowanej korekcją charakteryzacji aktora, postanowił pokrzepić się nawarem z ziaren kawy, które spożywał zwyczajowo z domieszką mleka. W miejscu socjalnym gdzie dokonał aktu zaparzenia, zabrakło produktu przemysłu mleczarskiego, stąd począł gorączkowo rozglądać się za miejscem ewentualnie innego pobytu jakiegoś zasobnika z tym płynem. 

Nie znalazł! Ale przypomniał sobie że przecież na planie, na stoliku, wśród filiżanek, stoi dzbanuszek ze śmietanką! Pocwałował tam co rychło i wzbogacił napar znaleziskiem. Wypił kawę z farbą emulsyjną, nie za bardzo Mu smakującą, ale w zapamiętaniu bo potrzebował jej dorywczo. Mój kolega z Francji opowiedział mi ciekawą historię, iż podczas rejestrowania reklamy, po skończonych zdjęciach, pewien członek ekipy za łakomił się na owoc, jeden z obiektów w obszarze kadru, który spożył doustnie, a następnie wylądował w szpitalu gdzie zaaplikowano Mu płukanie żołądka w celu ratowania życia, gdyż owoc był lakierowany substancją silnie toksyczną aby poprawić jego i tak już wyselekcjonowany wygląd. Bywało, że dla hecy rozbijałem suchym chlebem orzechy włoskie na planie. Pomysłowość rekwizytorów jest nieograniczona, i o tym trzeba pamiętać! Rekwizyt spożywczy może mieć wieloletnio przekroczony okres przydatności do spożycia w przypadku konserw, weków, przypraw suchych, ciastek suchych, czipsów, orzeszków, cukierków pakowanych i luzem, draży, leków, czyli wszystkich tych które wraz z upływem lat nie zmieniają swojego wyglądu. Jeżeli jakiś wieloletni rekwizyt spożywczy zmieni swój wygląd ze świeżego na nieświeży, natychmiast rekwizytor go wyeliminuje pozostawiając resztę rekwizytów o wizerunku świeżym, tym samym nęcącym do pracy na planie. Spożycie wieloletniego rekwizytu spożywczego, lub rekwizytu spożywczego świeżego, lecz poddanego modyfikacjom chemicznym, może doprowadzić konesera w szybkie zbliżenie się do krainy wiecznych łowów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *